Målgrupp: 11-18 år
Kopplas till: Idrott, bild, svenska, värdegrundsarbete
Tema: Jämställdhet, yttrandefrihet, demokrati
Under två tillfällen lär sig eleverna grunderna i filmtekniken Stop motion. Detta är ett uppskattat och kreativt sätt att uppfylla flera av läroplanens mål. Workshoparna leds av en pedagog från danskollektivet Kalabalindy samt en av kollektivets nya medlemmar: Elin Rhodiner. Hon är en autodidakt jazzdansare och multidisciplinär kreatör som är utbildad på Fine arts på Gerleskolan samt Xenter Botkyrkas VR-producent-utbildning.
Den nya digitala tekniken blir ett hjälpmedel för att kombinera olika typer av uttrycksformer på ett lekfullt och inspirerande sätt. Målet är att eleverna ska kunna skapa en egen GIF, som är en animationsteknik som är väldigt populär i social media. Eleverna får testa filmtekniken Stop motion där man animerar liverörelser och objekt genom enbildstagning. Det övergripande temat är jämlikhet och eleverna delas in i grupper som tillsammans med kursledarna jobbar fram budskap, koreografi, manus och redigering. Genom att skapa egna dansfilmer stärks elevernas förmåga att samarbeta och att hitta ett kreativt rörelsespråk. Här kan elever upptäcka en skaparlust som stärker identiteten, självkänslan och lusten att röra sig. Eleverna kan använda skolans ipads eller sina egna mobiltelefoner. Lärarhandledning med info om redigerings-applikationer skickas ut i god tid.
Tredje träffen är ett digifysiskt möte via Zoom, Teams eller Skype. Kursledarna går igenom hur man laddar upp sin GIF till Giphy, vilket gör det möjligt att använda sin GIF på instagram och facebook. Vi håller även i en filmvisning med elevernas dansfilmer.
Kalabalindy Corona-säkrar våra projekt på flera sätt. Vi följer FHM:s riktlinjer och inför varje besök kontaktar vi arrangören och får info om deras behov. Workshopen kan äga rum inomhus, utomhus och via digitala plattformar som Zoom, Teams och Skype.
Längd: Tre tillfällen á 2 timmar,
totalt 6 timmar
Kostnad: 15000 kr
I kostnaden ingår webbpublicering.
Spelyta: 1,5 x 1,5 m per elev
Resor: tillkommer med 30 kr per mil.
Medverkande: Två kursledare från Kalabalindy